Liiga kiristi rangaistuksia päähän taklauksista, mutta asia ei ole ongelmaton
Jääkiekon SM-liiga reagoi voimakkaasti pitkin tätäkin syksyä puhuttaneisiin päähän kohdistuneisiin taklauksiin. Liiga päätti maanantain kokouksessaan, että ottelurangaistukseen johtaneesta päähän kohdistuneesta taklauksesta mätkäistään jatkossa aina vähintään viiden ottelun pelikielto.
Sääntö astui voimaan keskiviikon kierroksella.
- Liigan kurinpitomenettelyssä päähän kohdistuvista taklauksista annettavia sanktioita kovennetaan välittömästi. Jatkossa kaikista päähän kohdistuvista ja ottelurangaistuksen arvoiseksi katsottavista taklauksista annetaan vähintään 5 ottelun pelikielto. Liigan voimassa olevien kurinpitosääntöjen mukaan kurinpitodelegaatio voi määrätä pelikieltoa enintään 60 ottelua tai 9 kuukautta, ja tätä pidempi pelikielto on myös mahdollinen vaatien Liigan hallituksen hyväksynnän, liiga linjasi.
Tänään lähtee #Liiga kierros seurantaan. Montako taklausta kierroksella nähdään? Tämä ja muutama muu asia ovat seurannassa tänään. #kurinpitäjä #suuritaklauskeskustelu #telialovesliiga #suomi #viivelähtö #peli #WiFi
— Siim Liivik (@SiimLiivik) December 18, 2019
Liiga pyrkii myös olemaan edelläkävijä päähän kohdistuneiden taklausten ehkäisyssä.
- Liigan hallitus asettaa asiantuntijaryhmän suunnittelemaan turvallisuutta lisääviä sääntömuutoksia sekä sääntötulkintoja, ja haluaa, että Suomi kulkee asian kehittämisen suhteen kansainvälisen kehityksen eturivissä. Asiantuntijaryhmään kutsutaan pelaajien, valmentajien ja tuomareiden edustajia, ja se osallistuu myös kansainväliseen keskusteluun sääntöjen kehittämisestä, liiga tiedotti.
Pelikielto voi tuoda jättisakot
Päähän kohdistuneet taklaukset nousivat jälleen voimakkaasti esille kaksi viikkoa sitten, kun Jukureiden Patrik Puistola ja Tapparan Tuukka Mäntylä joutuivat sairaalaan päähän kohdistuneiden taklausten seurauksena. Puistolan telonut Ilveksen Panu Mieho sai teostaan neljän ottelun pelikiellon. Mäntylän lanannut Pelicansin Taavi Vartiainen puolestaan tuomittiin kuuden ottelun pelikieltoon.
#liiga piti linjan mitä odottaa sopi. Liittohan informoi päätilteistä kaikkia liiton alaisia seuroja jo aiemmin - ja jokainen lajiin sisälle kasvanut tiesi, että liiga seuraa, kunhan kaikki pääsee saman pöydän ääreen. Liikaa tietämätöntä kitinää asiasta, joka oli selvä. #liiga
— Heikki Löfman (@Lofman19) December 18, 2019
Kaiken kaikkiaan tällä kaudella on nähty 13 päähän kohdistunutta taklausta, joista on jaettu pelikieltoja.
Asia ei ole täysin ongelmaton, sillä pelikielloista seuraa liigan ja pelaajayhdistyksen välisen yleissopimuksen nojalla yli kahden ottelun mittaisista pelikielloista seuraa myös sakkorangaistus. Aiemmin liiga tiedotti pelikieltotapauksissa myös sakon määräytymisen perusteista, mutta näin ei enää tehdä.
Sakko määräytyy tiettävästi edelleen kaavalla, jossa pelaajan bruttopalkka jaetaan 180:lla ja kerrotaan pelikiellon pituudella. Näin esimerkiksi 100 000 euroa tienaavan pelaajan viiden ottelun pelikielto kustantaisi hieman alle 2800 euroa. Jos pelaaja saa saman kauden aikana toisen yli kahden ottelun mittaisen pelikiellon, muuttuu jakoluku 120:een ja kolmannesta pannasta se putoaa 60:een.
#Liiga koventaa vaarallisten taklausten pelikieltojen pituuksia, ja #pelaajayhditys pahoittaa mielensä siitä, että asiasta ei keskusteltu heidän kanssaan etukäteen. Vai pitäisikö myös heidän olla huolissaan pelaajien turvallisuudesta... #jääkiekko
— johnahnes (@johnahnes) December 17, 2019
Sakon perii pelaajan työnantaja eli seura, jolta rahat puolestaan karhuaa liiga. Sakkojen täytäntöönpanoa ei sen kummemmin valvota, joten seura voi myös jättää pidättämättä sakot pelaajan palkasta.
Saarelalta sapiskaa
Pelaajayhdistyksen toiminnanjohtaja Jarmo Saarela antoi liigalle sapiskaa yksipuolisesta päätöksestä.
- Pelaajayhdistys on luonnollisesti huolissaan pelaajien turvallisuuteen liittyvistä kysymyksistä. Oman käsitykseni mukaan olemme Liigan kanssa sopineet, että mahdollisista rangaistuksen korottamisista sovitaan yhdessä. Liigan hallitus on nyt tehnyt yksipuolisesti päätöksen, jolla on merkittäviä vaikutuksia pelaajan työsopimuksen sisältöön, pelikiellon pituuteen ja palkan pidätykseen, Saarela sanoi MTV:lle.
Saan kohta aivovamman päähän kohdistuneisiin taklauksiin liittyvästä keskustelusta ja sen tasosta. #liiga
— Timo Tolonen (@TolonenT) December 17, 2019
- Tässä on kyse siitä, että kuinka näitä asioita viedään eteenpäin, kuten on sovittu, että tehdään yhteisymmärryksessä. Miksi ei sitten käytännössä toimita niin? Liigan tiedotteessa kerrotaan yksiselitteisesti, että päähän kohdistuneet taklaukset ovat laskusuunnassa. Miksi pitää tehdä näin hätiköityjä asioita ja aiheuttaa konfliktitilanteita niiden suhteen. Pelaajia tulisi kuunnella ehdottomasti näissä asioissa, Saarela lisäsi.
Liigan jakamat rangaistukset päähän kohdistuneista taklauksista ovat jo aiemmin olleet kiekkomaailman kovimmasta päästä. Varmaa on, että keskustelu aiheesta jatkuu edelleen.