Koronapoimintoja: Urheilukesä ottamassa ensiaskeleitaan, mutta Liigassa synkistellään
Hiljalleen ja hitaasti, mutta ilmeisen varmasti suomalaisen urheilun kilpailutoiminta on heräilemässä - tai sen sallitaan herätä - koronahorroksestaan. Veikkausliiga kertoi jo viime viikolla, että pelit potkaistaan käyntiin 1. heinäkuuta. Muitakin eksakteja päivämääriä on jo alkanut putkahdella.
Eräs ensimmäisistä kotimaisista urheilutapahtumista, kenties jopa ensimmäinen, nähdään Jyväskylässä perinteikkäällä Harjun stadionilla heti, kun se vain on sallittua. Jyväskylän Kenttäurheilijat järjestää keihäänheittokisan maanantaina 1. kesäkuuta.
Kisa on tarkoitus heittää ilman yleisöä, mistä kielii jo aloitusaikakin. Naiset heittävät kello 12.45 ja miehet 14.15. Paikalla ovat näillä näkymin kaikki kotimaan kärkiheittäjät lukuun ottamatta Antti Ruuskasta ja Oliver Helanderia.
JKU:n on tarkoitus järjestää kesäkuun aikana vielä kolme muutakin eri yleisurheilulajien kilpailua.
Superpesis käyntiin, tähtijokeri lyö painetta
Pesäpalloliitto puolestaan tiedotti, että naisten Superpesis alkaa 12. kesäkuuta.
– Mikäli viranomaisohjeistukset eivät tuo yllättäviä muutoksia, naisten Superpesistä pelataan 12. kesäkuuta. Sarjajärjestelmistä tiedotetaan ensi viikolla, samoin ottelutapahtumiin liittyvistä erityisjärjestelyistä, kun olemme saaneet aluehallintovirastojen ohjeistukset, Pesäpalloliiton urheiluyksikön johtaja Mikko Huotari sanoi.
Naisten superpesisseuroista Lappeenrannan Pesä Ysit ilmoitti jo huhtikuun lopulla, ettei se aio osallistua sarjatoimintaan kesä- heinäkuussa koronaviruksen vuoksi. Porin Pesäkarhutkaan ei ole vielä varma osallistumisestaan.
– Tämä ei todellakaan ole mikään helppo asia mietittäväksi. Haluamme kuulla yksityiskohtia, ennen kuin päätämme osallistumisestamme. Kaikilla seuroilla on varmasti sydämessä iso tahtotila pelata, mutta se, onko pelaaminen ja tapahtuman järjestäminen turvallista ja teknisesti ja taloudellisesti mahdollista, on ratkaiseva kysymys, Pesäkarhujen puheenjohtaja Vesa Saine totesi.
Eräs naisten Superpesiksen valovoimaisimmista tähdistä, Pesäkarhujen lyöjäjokeri Susanna Puisto löi kuitenkin painetta seurajohdon suuntaan Ylen haastattelussa.
– Kauden aloitusta on jännitetty monta kuukautta, nyt saa palkinnon ja pääsee pelaamaan. Todella huikeeta, älyttömän hienoa, Puisto hihkui.
Hän myös arvioi, että taloudellisista reunaehdoista päästään tiukassa tilanteessa sopuun.
– Uskallan kuitenkin sanoa myös näin, että osa on valmis omaa palkkaansa leikkaamaan. Jos minulta kysytään, että otatko täyden palkan ja olet pelaamatta vai otat osan palkasta ja pelaat, niin kyllä minä pelaan. Kaikki nämä asiat ovat sovittavissa.
Liigaa tuskin tyhjille katsomoille
Kesälajien osalta on siis hiljalleen iloistakin kerrottavaa, mutta vilkaisu hieman kauemmas tulevaisuuteen tuo taas taivaalle synkkiä pilviä. Niitä puhalteli eilen jääkiekon SM-liigan puheenjohtaja Heikki Hiltunen Ilta-Sanomien haastattelussa.
Hiltunen ei pitänyt kauden aloittamista saatika pelaamista kokonaan tyhjille katsomoille kovinkaan realistisena vaihtoehtona.
– Jos ensi kausi on tilanteessa, ettemme pysty pelaamaan yleisölle, niin silloin SM-liigalla on vaikea tilanne aloittaa kautta. Hyvin todennäköisesti emme pysty pelaamaan tyhjille katsomoille. Muuten seurat tekisivät tappiota joka ottelusta, puheenjohtaja totesi.
Yli 500 hengen kokoontumiset on tällä haavaa kielletty heinäkuun loppuun saakka, eikä kukaan tiedä, mitä rajoitukselle tapahtuu sen jälkeen. Lisäksi isoja kokoontumisia sisätiloissa pidetään koronaviruksen kannalta ongelmallisempina kuin kokoontumisia ulkona.
Normaalitilanteessa SM-liiga alkaisi todennäköisesti 11. syyskuuta. Viime kausi jäi koronarajoitusten vuoksi kesken maaliskuussa ja se aiheutti seuroille yhteensä noin kymmenen miljoonan euron tappiot. Pelkästään saamatta jääneiden tv-rahojen suuruudeksi on arvioitu noin 3,6 miljoonaa. Seurat ovatkin lomauttaneet henkilökuntaansa ja leikanneet pelaajien palkkoja.
– Sopeuttamistoimien jälkeen pystymme valmistautumaan siihen, että tuleva kausi alkaisi normaalisti syyskuussa tai heti lokakuun alun kieppeillä. Tavoite on, että pelaamme normaalin sarjan, Hiltunen sanoi.
Koko kausi voi jäädä pelaamatta
Normaalin sarjan pelaamisesta ei silti ole mitään takeita. Vaikka Suomen hallitus on kevään mittaan muutaman koronarajoituksen purkanutkin, se on koko ajan korostanut, että niihin palataan, mikäli tautitilanne pahenee. Yleinen - tai ainakin julkinen - ilmapiiri valtakunnassa on sellainen, että Ruotsin huomattavasti vapaampaa mallia paheksutaan voimakkaasti. Niinpä hallituksen rajoitussormi on epäilemättä herkässä vielä syksylläkin.
Liigapomo Hiltusen mukaan mikään liigaseura ei ole akuutissa konkurssiuhassa, mutta pian näin voi olla.
– Tämän kevään ja kesän jälkeen on vaikea tilanne pitää osakeyhtiö hengissä, jos emme saa pelata vähintään sellaiselle yleisölle, joka maksaa kulut otteluista. Tai jollemme pysty edelleen sopeuttamaan kustannuksia, mukaan lukien palkat, kiinteät kulut, matkustaminen ja niin edelleen, hän selvitti.
Tulkitaanpa hieman. Telia - tai siis jatkossa MTV Media - maksaa liigan tv-oikeuksista 1,5 miljoonaa euroa kaudessa seuraa kohden. Viime kaudella seurat budjetoivat lipputuloja Jukureiden ja KooKoon 900 000 eurosta HIFK:n 3,3 miljoonaan. Kulubudjetit vaihtelivat Jukureiden vajaasta neljästä miljoonasta HIFK:n ja Kärppien lähes kymmeneen miljoonaan.
Pelaamalla tyhjille tai lähes tyhjille katsomoille seurat saisivat tv-tulot ja kenties osan sponsorituloistaan. Lipunmyynti puolestaan muodostaa seurasta riippuen noin 20-30 prosenttia sisään tulevasta kassavirrasta. Mikäli liigaa ei pelata, putoavat urheilutoiminnan tulot nollaan. Oheisbisneksistä, kuten esimerkiksi ravintolatoiminnasta, on haalittavissa pennosia.
Missä kulkee se raja, kun kiekkoyhtiöiden on taloudellisesti järkevämpää lyödä pillit pussiin kuin harjoittaa ydintoimintaansa? Minkä verran katsojia halliin pitäisi saada ottaa? Kuinka paljon kuluja pitäisi vielä karsia?
Valtavan kokoisia kysymyksiä valtakunnan ainoan täysiverisen ammattilaissarjan kannalta.
– Äärimmäisessä hädässä voi olla mahdollista, että kausi jää väliin, Heikki Hiltunen varoitti.
Ruotsissa kaikki on toisin
Suomen Liigan piehtaroidessa epätietoisuuden suossa, on Ruotsin SHL:n tilanne täysin toisenlainen. Örebron kykyjenetsijänä kausina 2016-18 toiminut nykyinen Ässien kehitysjohtaja Tommi Kerttula kertoi Twitter-tilillään, että SHL-seurojen valmistautuminen ensi kauteen on käynnissä normaaliin tapaan.
– Keskustelin tänään Ruotsiin SHL-seuran johtajan kanssa. Treenit ovat pyörineet joukkueen kesken täyttä häkää ja ei keskusteluakaan etteikö SHL alkaisi ajallaan, Kerttula twiiittasi.
Keskustelin tänään Ruotsiin SHL-seuran johtajan kanssa. Treenit ovat pyörineet joukkueen kesken täyttä häkää ja ei keskusteluakaan etteikö SHL alkaisi ajallaan. Ovat tietoisia pandemian toisesta aallosta, mutta ei kuulemma estä starttia. Saa nähdä..
— Tommi Kerttula (@TommiKerttula) May 13, 2020
Liigan tavoin 12. maaliskuuta viime kautensa päättänyt SHL julkaisi otteluohjelmansa jo maaliskuun viimeisenä päivänä ja teki siihen muutamia tarkennuksia huhtikuun lopulla. SHL:n runkosarja käynnistyy 19. syyskuuta. Kotimaisen Liigan otteluohjelmaa ei ole toistaiseksi julkaistu.
Urheilu.com seuraa väsymättömästi sekä säännöllisen epäsäännöllisesti, missä päin maailmaa jälleen urheillaan ja mitä. Jos törmäät johonkin mielenkiintoisen, vinkkaa toki sähköpostilla osoitteeseen [email protected].