Koronapoimintoja: Rakkautta Covid-19:n aikaan - Nicaraguan Primera Divisionissa eletään playoff-vaihetta
Urheilu.com on listannut useaan otteeseen niitä harvoja valtioita, joissa esimerkiksi kansalliset jalkapalloliigat ovat käynnissä yleisöineen päivineen muun maailman koronarajoituksista huolimatta. Eräs näistä on Keski-Amerikassa sijaitseva Nicaragua, jossa kansalaisten elämää ei ole koronaviruksen vuoksi rajoitettu. Muuten kyllä.
Nicaraguaa hallitsee useissa koronayhteyksissä mainitun Valko-Venäjän tavoin itsevaltainen presidentti. Entinen sissijohtaja Daniel Ortega valittiin presidentiksi vapailla vaaleilla vuosiksi 1985-90, oli sitten poissa vallan kahvasta kuusitoista vuotta, kunnes palasi virkaan vuonna 2006.
Sen jälkeen hänen otteensa ovat käyneet yhä itsevaltaisemmiksi ja nykyään Nicaraguaa voi pitää puhdasverisenä diktatuurina. Ortegan varapresidentti on hänen vaimonsa Rosario Murillo.
Ortega totesi viime torstaina, ettei koronaviruksen etenemiselle voi tehdä mitään, eikä karanteeneihin ole syytä, koska sellainen on liian äärimmäinen keino. Presidentti puhui koronaviruksesta ensimmäisen kerran, kun Nicaraguan ensimmäisen koronatapauksen toteamisesta oli kulunut 34 päivää.
Virallisesti maassa on kymmenen koronatartuntaa ja kaksi niihin kuollutta. Paikallisen median mukaan tautitapauksia on jopa 32 000. Nicaraguan pääkaupungissa Managuassa ilmestyvän Confidencial-sanomalehden mukaan Ortegan hallinto käsittelee koronatilannetta salaisissa kokouksissa.
Julkisesti hallinto ui kuitenkin vastavirtaan lähes koko muuhun maailmaan verrattuna. Rouva Murillon mukaan massatapahtumia, kyläilyä ja muuta ihmisten tapaamista ei ole syytä välttää ja lisäksi hän on perustanut poliittisen marssin nimeltään Rakkautta Covid-19:n aikaan. (Varapresidentti lienee pöllinyt marssinsa nimen Nobel-voittaja Gabriel Garcia Marquezin klassikkoteoksesta Rakkautta koleran aikaan, alkup. El amor en los tiempos del cólera, toim. huom.)
"Elämä on rauhallista ja huoletonta"
Nicaraguan jalkapalloliigassa, Primera Divisionissa, pelataan huomenna torstaina puolivälieräottelut. Niissä kohtaavat loppusarjassa kolmanneksi sijoittunut Diriangen ja kutonen Juventus Managua sekä nelosen ja vitosen muodostama ottelupari Walteri Ferreti - Jalapa.
Mitalipeleihin tiensä ovat jo selvittäneet Managua FC sekä Real Esteli. Näistä jälkimmäinen on voittanut neljä viimeisintä mestaruutta ja rohmunnut kaikkiaan seitsemän pokaalia kahdeksasta edellisestä.
Tämän jutun lähteenä toiminut brasilialainen urheilulehti Placar tavoitti FC Managuan brasilialaisen keskikenttämiehen Christiano Fernandesin, joka on pelannut Nicaraguan Primera Divisionissa jo neljä vuotta.
Fernandes ei ole moinaankaan koronaviruksesta.
- Elämäni täällä on rauhallista ja huoletonta. Samanlainen on ilmapiiri myös joukkueessa. Perheeni Brasiliassa voi hyvin, jumalalle kiitos. En ole huolissani heistä, Fernandes totesi Placarille.
Valkovenäläisen kollegansa Aleksandr Lukashenkon tavoin Ortega on päättänyt huolehtia siitä, että kansalla on ainakin sirkushuveja, vaikka leipää ei ylen määrin aina, tai ainakaan kaikilla, olisikaan. Valko-Venäjällähän paikallisen jääkiekkoliigan pudotuspelit pelattiin normaalisti loppuun ja jalkapalloliigakin pyörii täydellä höyryllä.
Nicaraguassa valtakunnan ykköslaji on tietysti jalkapallo, kuten se Keski-Amerikassa tapaa olla. Maa on pinta-alaltaan Keski-Amerikan suurin, mutta harvimmin asuttu noin kuudella miljoonalla asukkaallaan. Jalkapalloseuroja on lähes 1300 ja rekisteröityjä pelaajia yli 120 000.
Urheilu.com seuraa väsymättömästi sekä säännöllisen epäsäännöllisesti, missä päin maailmaa vielä urheillaan ja mitä. Jos törmäät johonkin mielenkiintoisen, vinkkaa toki sähköpostilla osoitteeseen [email protected].
Lopuksi
Hän ajatteli että ankaran kriteerin mukaan jokainen lääke oli myrkkyä ja että seitsemänkymmentä prosenttia ravintoaineista joudutti kuolemaa. »Oli miten oli», hän tapasi sanoa tunnilla, »se vähä mitä lääketieteestä tiedetään on vain muutaman lääkärin tiedossa.» Nuoruuden intomielisyydestä hän oli siirtynyt asenteeseen jonka hän itse määritteli fatalistiseksi humanismiksi: »Jokainen ihminen on oman kuolemansa herra, ja ainoa mitä me voimme tehdä hetken tullen on auttaa häntä kuolemaan ilman pelkoa ja tuskaa.» Mutta huolimatta näistä äärimmäisistä ajatuksista jotka kuuluivat jo paikallisen lääkärikunnan folkloreen, entiset oppilaat kääntyivät yhä hänen puoleensa, vaikka olivatkin jo vakiintuneita ammatinharjoittajia, sillä he tunnustivat että hänellä oli sitä mitä siihen aikaan kutsuttiin kliiniseksi silmäksi.
-Gabriel Garcia Marquez, Rakkautta koleran aikaan