Kolumni: Venäjällä saa oppia vaikenemaan - kuinka käy suunsa aukaisseen Artemi Panarinin?
Eräänä päivänä Artemi Sergejevits Panarin päätti aukaista suunsa. Emme vieläkään oikein tiedä miksi, mutta venälästähden ulostulo oli täysin poikkeuksellinen Vladimir Putinin valtakauden aikana.
Venäjän itsevaltainen presidentti on käyttänyt urheilua, etenkin jääkiekkoa, suosionsa pönkittämiseen jo kaksi vuosikymmentä. Soraääniä ei varsinkaan kiekkopiireistä ole kuulunut.
Se ei ole ihme. Putinin mahtikäskyllä KHL:aan on pumpattu hillittömiä rahasummia jo yli kymmenen vuoden ajan. Sinä aikana itänaapuriin ja muuallekin on saatu aika monta uutta miljonääriä, jotka eivät olisi miljonäärejä ilman ruplaliigaa.
Vsemu Golovin -Youtube kanavan haastattelussa hiljattain Columbus Blue Jacketsista New York Rangersiin siirtynyt laitahyökkääjä antaa kuitenkin Putinille täyslaidallisen. Putin-kriittinen venäläistoimittaja Slava Malamud käänsi haastattelun englanninkieliseen blogiinsa ja Panarinin sanoma lähti leviämään kulovalkean tavoin.
Rohkeudesta hatunnosto
Panarin muun muassa toteaa, että Putin ei enää erota oikeaa ja väärää ja on väärä henkilö toimimaan Venäjän johtajana. Kuka tahansa länsimaisen oikeuskäsityksen omaksunut ihminen ymmärtää, että Panarin on tässä täysin oikeassa.
Häneltä kysytään myös, pelkääkö hän joutuvansa vaikeuksiin sanojensa vuoksi.
- Kyllä. Mutta en ymmärrä miksi. Eihän tällaisen asian pitäisi edes nousta esiin. Mielipiteensä esittämisestä ei pitäisi joutua vaikeuksiin, Panarin toteaa.
Ei niin. Mutta Putinin Venäjällä niin voi käydä. Ja käykin. Pahimmillaan voi mennä henki.
Panarin antoi haastattelunsa Pietarissa. Sen vuoksi hattua on syytä nostaa yhä korkeammalle. Kuinka moni Panarinin huomioarvolla varustettu venäläinen julkisuuden henkilö ajattelee samoin, mutta ei ymmärrettävästi uskalla avata suutaan, etenkään kotimaassaan? Todennäköisesti yllättävän moni.
"Venäjä on maa, joka hautaa vaikeutensa. Kritiikistäsi tulee hautakirjoituksesi. Sanot vain sanottavasi eikä sinua enää ole", totesi aikoinaan yhdysvaltalainen koomikko ja näyttelijä Will Rogers.
"Venäjällä saa oppia vaikenemaan", lausui puolestaan Rogersin aikalainen, ruotsalaiskirjailija Albert Engström.
Rogers kuoli vuonna 1935, Engström viisi vuotta myöhemmin. Lausahdukset eivät ole kahdeksassa vuosikymmenessä vanhentuneet miksikään.
Silmät auki
Melko nopeasti Panarinia riennettiin - tietenkin - neuvomaan, että urheilua ja politiikkaa ei pidä sotkea toisiinsa ja hänen pitäisi olla hiljaa sekä keskittyä jääkiekkoon. No, ei pitäisi. Jos Panarinin töräykset avaavat yhdetkin Putin-uskoiset silmät, on ulostulo kannattanut. Ja mitä useammat näkimet rävähtävät selälleen, sen parempi.
Erikoista on se, että jopa Panarinin agentti Juri Nikolajev kääntyi asiakastaan vastaan julkisuudessa. Hän kehotti Panarinia keskittymään ennemmin urheiluun eikä politiikkaan.
Urheilu vain on, on iät ja ajat ollut, merkittävä politiikan teon väline. Siksi Panarinilla on oikeus, ellei peräti velvollisuus, tuoda kantansa esiin.
Neuvostojärjestelmän kasvatit Boris Mihailov ja German Titov toruivat hekin Panarinia ja kehottivat hekin keskittymään jääkiekkoon. Vastakaikua ei ole tullut edes Igor Larionovilta, joka oli aiemmin hyvinkin kärkäs Putin-kriitikko.
Kun Larionovin poika Igor junior sai kutsun Pietarin SKA:n kehitysleirille, napsahti isäpapan suu suppuun.
Jännä. Pojasta kun ei ole pelillinen polvi parantunut tässä tapauksessa.
Mitä tästä seuraa?
Mitä tästä kaikesta sitten seuraa? Todennäköisesti ei juuri mitään. Asema melko korkean profiilin julkisuuuden henkilönä sekä asuinpaikka Yhdysvalloissa taannevat sen, että Panarin saa olla suhteellisen rauhassa. Toki on helppo uskoa, että maajoukkueeseen ei ole tämän jälkeen asiaa.
Eikä KHL:aan. NHL:ssa saattaa alkaa reilun vuoden kuluttua jälleen työsulku. Silloin olisi mahdollisuus vuolla ruplia idän ihmeliigassa, mutta mikä KHL-seura uskaltaisi Panarinin palkata? Ei mikään.
Olisi hienoa ajatella, että tämän kaltaiset episodit nakertaisivat Venäjän absoluuttista valta-asemaa jääkiekossa. Etenkin, kun Putinin sylikoiraksi profiloitunut kansainvälisen jääkiekkoliiton puheenjohtaja Rene Fasel on luopumassa valtaistuimestaan ensi keväänä.
Myös varapuheenjohtaja Kalervo Kummola jättää paikkansa. Hän on tuolloin 74-vuotias, Fasel 70. Kummola on istunut IIHF:n hallituksessa yli 20 vuotta, Fasel puolestaan heiluttanut puheenjohtajan nuijaa jo 25 vuotta.
Kaksikko jättää jälkeensä melkoisen valtatyhjiön.
Kuka täyttää valtatyhjiön?
Kuinka se tyhjiö sitten täyttyy, on mielenkiintoinen kysymys. Ei ole yksi eikä kaksi kertaa, kun Venäjä on saanut MM-kisojen ratkaisuottelussa käsittämättömän tuomariedun. Kenties räikein esimerkki tästä muistetaan Suomessa hyvin.
2014 MM-finaalissa Minskissä leijonille puhkuttiin jäähyjä niin kauan, että Venäjän oli pakko osua ylivoimalla. Putin, Fasel ja Valko-Venäjän diktaattori Aleksander Lukashenko seurasivat tapahtumia aitiossa hymyssä suin.
Viime kevään välierässä kuriton Venäjä istui jäähyllä yllättävänkin tiuhaan, mutta ainakin puolenkymmentä selkeää jäähyä jäi viheltämättä. Ottelun tuomitsivat KHL:ssa työkseen viheltävät Martin Frano ja Tobias Björk.
Venäjän ratkaisuottelu ja KHL-tuomarit kuulostavat yhdistelmältä, joka ei ihan kestä päivänvaloa.
Leijonaluotsi Jukka Jalosen kommentti tilanteeseen oli paljon puhuva.
- Lähtökohtaisesti KHL-tuomareiden pitäisi olla ihan ok, eivät ne kuitenkaan venäläisiä olleet... No, en mä sano tähän mitään, parempi pitää turpa kiinni tästä asiasta, Jalonen täräytti ottelun jälkeen.
Kuten muistamme, Venäjä hävisi ottelun 0-1. Navakkaa vetoapua se kyllä sai.
MM-kisat Venäjä saa järjestettäväkseen suunnilleen silloin, kun se haluaa. 2016 kisat olivat menossa jo vahvasti Tanskalle, kun Venäjä iski väliin. Se ilmoitta haluavansa juuri tuon järjestämisvuoden ja lupasi tukea Tanskan 2018 hanketta.
Juutit ymmärsivät kabinettipelin hengen ja suostuivat ehdotukseen.
Miten olisi Tretjak?
Niin että puheenjohtaja, joka ei kumartele Faselin tavoin itään olisi kiva ylläri. Sellaisen valinta on kuitenkin hyvin epätodennäköinen vaihtoehto. Todennäköisempää olisi jopa venäläinen puheenjohtaja.
Venäjän jääkiekkoliiton puheenjohtaja Vladislav Tretjak muuten sattuu johtamaan puhetta myös IIHF:n urheilijavaliokunnassa. Lisäksi hän istuu Putinin Yhtenäinen Venäjä -puolueen edustajana duumassa.
67-vuotiaana hän on kaksi vuotta Faselia nuorempi. Tretjak olisikin oikein todellinen nuorennusleikkaus...