Kolumni: Hampaaton Wada ei taatusti saa Venäjää kuriin
Maanantaina kiiri maailmalle uutinen, jonka mukaan maailman antidopingtoimisto Wada suosittaa Venäjän sulkemista neljäksi vuodeksi kaikesta kansainvälisestä urheilusta. Wadan ajatus on, että Venäjä ei valtiona saa osallistua lainkaan kansainvälisiin urheilukilpailuihin eikä myöskään järjestää sellaisia.
Linjaus on hyvä ja jämäkkä. Venäjän vuosikausia harjoittama vehkeily d-aineiden kanssa on yksi asia, Vladimir Putinin maailmanrauhaa uhkaava ulkopolitiikka toinen. Valloitussotaa käyvää maata ei pitäisi urheilun arvokisoihin huolia.
Varttuneempi väki muista jalkapallon EM-kisat 1992. Jugoslavia oli selviytynyt kisoihin, mutta natisi valtiona liitoksissaan. Lopulta Uefa päätti sulkea sen kisoista käynnissä olleen hajoamissodan vuoksi.
Tilalle nousi Tanska, joka porhalsi aina mestaruuteen saakka.
***
Venäjä on toki vähän eri asia kuin ammoinen Jugoslavia. Se on merkittävää vaikutusvaltaa kansainvälisessä urheilussa käyttävä jättiläisvaltio.
Rangaistuksetta se ei sentään ole dopingin kanssa läträämisestään selvinnyt. Esimerkiksi Rion olympialaisissa 2016 ja Pyeongchangissa 2018 ei Venäjää nähty. Puhtaaksi todettuja venäläisurheilijoita mukana oli, mutta he kilpailivat olympialipun alla.
Myös yleisurheilun MM-kisoissa on ollut sama käytäntö. Se lienee ihan kohtuullista. Etenkin, jos kyseessä on ulkomailla asuva venäläisurheilija, jolla ei ole rekisterissään doping-käryjä ja joka irtisanoutuu kotimaansa hämärähommista.
Mutta vaikka esimerkkejä löytyy, nyt Wada haluaa ottaa käyttöön järeämmät konstit. Olympiapannassa oli kyse KOK:n ratkaisusta, yleisurheilussa IAAF:n. Jatkossa edellytettäisiin samanlaista linjausta kaikilta urheilujärjestöiltä.
Penaltti on ihan paikallaan, kun maan oma antidopingjärjestö väärentää ja tuhoaa näytteitä.
***
Jos eri lajien kansainväliset liitot noudattaisivat Wadan suositusta sellaisenaan, se tarkoittaisi peräti mielenkiintoisia aikoja. Pietarissa ei pelattaisi ensi kesänä lainkaan EM-jalkapalloa, eikä Venäjää huolittaisi turnaukseen mukaan.
Jostain pitäisi kaivaa myös 16:s maa ensi kevään jääkiekon MM-kisoihin. Ja kun Wada suosittaa neljän vuoden pannaa, menettäisi Venäjä myös 2023 kotikisansa, jotka on määrä pelata Pietarissa, Omskissa ja Novosibirskissa.
Näinhän se menisi täydellisessä maailmassa, mutta korruptoituneiden lajiliittojen ikeessä touhuava Wada on lopulta melkoisen hampaaton järjestö. Se voi suosittaa, vaatiakin, mutta pakottamaan se ei pysty.
Siksi on päivänselvää, että Venäjä pelaa MM-lätkää ensi toukokuussa Zürichissa, kekkuloi EM-viheriöillä kesäkuussa ja isännöi jääkiekon MM-kisoja reilun kolmen ja puolen vuoden kuluttua.
Uefalla tai varsinkaan IIHF:lla ei yksinkertaisesti kestä kantti asettua poikkiteloin Venäjää vastaan. Eikä oikein ole haluakaan.
***
Järkyttävin esimerkki rähmällään olosta Venäjän suuntaan on vuosikausien ajan ollut kansainvälinen jääkiekkoliitto IIHF. Sen puheenjohtaja Rene Fasel kiirehti välittömästi Wadan ulostulon jälkeen ilmoittamaan, että 2023 MM-kisoja ei voi siirtää pois Venäjältä.
Kyllä voi, jos halua löytyy. Mutta Vladimir Putinin ystäväpiiriin itsensä vuosien varrella liehakoinut Fasel ei suurin surminkaan halua sellaista tehdä. Fasel on väistymässä puheenjohtajan pallilta ensi syksynä. Ilmoituksellaan hän tuli sitoneeksi myös seuraajansa kädet.
Vaikka mitäpä tuosta. Seuraajapeli lienee pelattu niin, että IIHF:ssa mikään ei muutu, Venäjän suuntaan pokkurointi esimerkiksi tuomarityöskentelyssä jatkuu vanhaan malliin. Muistatteko vaikkapa Minskin MM-finaalin 2014? Venäjä ei meinannut millään päästä pelin päälle, joten Suomelle puhallettiin jäähyjä solkenaan niin kauan, kunnes reppu alkoi heilua.
Jevgeni Malkin puolestaan selvisi rangaistuksetta päähän kohdistuneesta taklauksesta, joka mursi Erik Haulan leuan.
Fasel seurasi ottelua areenan ykkösaitiossa yhdessä Putinin ja Valko-Venäjän diktaattorin Aleksandr Lukashenkon kanssa. Faselin halauksessa Putinin kanssa oli tunnetta, kun Venäjä kiskoi lopulta 5-2 -voiton.
Sanalla sanoen: oksettavaa.
***
Fasel ilmestyi IIHF:n puheenjohtajaksi 25 vuotta sitten. Taustatarina kertoo, että paikan hänelle junaili tuolloinen KOK:n puheenjohtaja Juan Antonio Samaranch. Hammaslääkäri Fasel piti praktiikkaansa Barcelonassa ja tämä Samaranchin markiisi sattui olemaan hänen asiakkaansa.
Samaranchin vaikutusvalta on epäilemättä moiseen junailuun riittänyt. Hän johti KOK:ta itsevaltaisin ottein yli kaksi vuosikymmentä (1980-2001). Vain olympialiikkeen perustaja, paroni Pierre de Coubertin, on toiminut samassa virassa Samaranchia kauemmin.
1990-luvun lopulla KOK:ta riepotteli ensimmäinen isompi lahjusskandaali ja useita sen jäseniä erotettiin. Samaranch kuitenkin selvisi pälkähästä. Tapansa mukaan, voisi sanoa.
Hän toimi 1970-luvulla Espanjan diktaattorin Francisco Francon hallituksen urheiluministerinä, vaikka katalonialainen syntyjään onkin. Tausta Francon hallinnosta ei 1970-luvun puolivälin jälkeen ollut Espanjassa mikään varsinainen henkivakuutus, mutta Samaranch pelastautui suurlähettilääksi Neuvostoliittoon ja Mongoliaan.
Sittemmin hänestä tuli KOK:n puheenjohtaja ja elinikäinen kunniapuheenjohtaja. Samaranch kuoli 89-vuotiaana vuonna 2010.
Tällaisten velikultien kanssa Fasel on aina pärjännyt.
***
Amerikanvenäläinen historioitsija Juri Felshtinsky on epäillyt kirjassaan The Corporation: Russia and the KGB in the Age of President Putin (2008), että Neuvostoliiton tiedustelupalvelu KGB avitti Samaranchin KOK:n puheenjohtajaksi 1970- ja 80-lukujen taitteessa. Muuan Vladimir Putin työskenteli tuolloin KGB:n agenttina.
Venäjän tiedustelupalvelu FSB on KGB:n suora perillinen, Fasel omalla tavallaan Samaranchin perillinen.
Venäjä on yleensä saanut IIHF:lta kaiken haluamansa, MM-kisatkin silloin, kun sille sopii. Jännää, mutta en sano mitään. Päätelkää itse, mitä lystäätte.
Muistutan kuitenkin erään Suomen tasavallan presidentin, joka hänkin tuli hyvin juttuun KGB:n kanssa, legendaarisesta lausahduksesta.
"Näin se on, jos siltä näyttää."