Starcraft II
Blizzardin kehittämä Starcraft II julkaistiin vuonna 2010. Se oli jatko-osa alunperin 1998 julkaistulle Starcraft pelille, joka saavutti jo alunperin jättimäisen suosion varsinkin Etelä-Koreassa. Nykyään kyseinen peli on yksi suosituimmista videotoimintapeleistä sekä yksi seuratuimmista sekä suosituimmista esports peleistä. Jotain pelin suosiosta kertoo myös se, että se on kaikkien aikojen myydyimpien tietokonepelien listalla sijalla kolme, jos pelin kaikki julkaisut otetaan huomioon. Uusia pelejä julkaistaan ennätysvauhtia, mutta Starcraft on ja pysyy. Pelin pelaajat sekä seuraajat ovat todella lojaaleja, joka on osasyy sille, että tämä videopeli on säilyttänyt suosionsa.
Pelaaminen
Starcraft on RTS -peli, jossa taistellaan vaihtuvilla pelikentillä. Pelimuotoja on erilaisia, mutta kilpapelaaminen tapahtuu 1 vs. 1 tyylisesti. Idea pelissä on kolmen rodun loputon kamppailu pelikenttien herruudesta. Ennen jokaista peliä molemmat pelaajat valitsevat itselleen perusyksiköt, joita on kolme erilaista:
- Terranit
- Protossit
- Zergit
Pelin perusidea on kerätä resursseja, rakentaa tukikohta ja armeija. Resursseja (mineraalit ja kaasu) kerätään pienten työläisten avulla, ja niitä käytetään tukikohdan sekä joukkojen valmistamiseen. Pelin alussa molemmilla on käytössään päärakennus ja muutama työläinen, josta sitten lähdetään kokoamaan tukikohtaa, ja sen myötä armeijaa. Pyrkimys on saada nopeasti nämä kasaan, jotta päästään hyökkäämään vastustajan tukikohtaan ja tuhoamaan se. Voittaja jokaisessa pelissä on se, joka pystyy tuhoamaan toisen armeijan sekä tukikohdan ensin. Pelistä löytyy useita erilaisia karttoja, ja kartat vaihtelevat otteluiden välillä. Kartoissa on aika paljon eroja, ja ne vaikuttavat oleellisesti taktiikoihin, ja siihen miten pelaajat lähtevät esim tukikohtaansa rakentamaan. Nykyisellään pelit kestävät n. 15 minuuttia, mutta on olemassa taktiikoita, joilla pyritään katkomaan vastustajan selkäranka jo ennen kuin peliä on keretty pelaamaan 10 minuuttia. Tätä kutsutaan “rushaamiseksi”.
Pelin rodut ja niiden erot
- Terrinit
- Ihmisten sukulaisia
- Tasaisen vahvoja kaikessa
- Voivat rakanetaa minne vain
- Protossit
- Humanoideja
- Kokeneita avaruusseikkailijoita
- Vaativat paljon resursseja armeijan rakentamiseen
- Zergit
- Hyönteisen kaltaisi otuksia
- Tarvitsevat elävää maata rakennusten alle
- Taistelevat massiivisilla armeijoilla (määrä > laatu)
Pelissä siis kaksi pelaajaa taistelevat vastakkain, ja molemmat pelaa itse valitsemallaan rodulla. Yleisesti jokainen pelaaja pelaa vain yhdellä rodulla, sillä huipputasolla pärjääminen vaatii todella kovaa sitoutumista, ja useamman rodun masteroiminen ei käy järkeen. Vaikka rodut ovat erilaisia, niin on niiden voimasuhteet todella hyvin tasapainossa. Terranit, eli ihmisille sukua olevat joukot ovat hyviä kaikessa, mutta erityisiä vahvuuksia ei ole. Heidän rakennukset alkavat tuhoutumaan ajan kanssa, mutta rakennuksia voi tehdä minne vain, joka antaa etua tukikohdan levittämistä ajatellen. Zergit tarvitsevat elävää maata rakennusten alle, joten rakennustila tulee käyttää kompaktisti. Vahvuudet Zergeillä on joukoissa, sille se rakentaa nopeasti jättimäisen armeijan, jolla pääsee hyökkäämään todella isosti jo muutamien peliminuuttien jälkeen. Viimeisimpänä muttei vähäisimpänä Protossit, jotka vaativat tietynlaisia pyloneita rakennusten lähelle rakentaakseen. Jos Pylon tuhoutuu, katoaa rakennuksilta sen ympäriltä tehot.
Yhteenveto Starcraft 2 -pelistä
Kyseessä on Blizzard Enterntainmentin peli, joka kertoo siitä, että peli on tehty äärimmäisellä ammattitaidolla, ja sitä kehitetään jatkuvasti eteenpäin. Grafiikoiltaan sekä pelillisesti Starcraft 2 tarjoaa todella hienoja kokemuksia, ja mukaan on myös mahdutettu sopiva määrä huumoria keventämään tunnelmaa. Huipputasolla pärjätäkseen täytyy pelaajan omata huomattava määrä lahjakkuutta ja loputtoman motivaation harjoitteluun. Peli vaatii aivot jotka raksuttavat jatkuvasti itse peliä edellä, ja sorminäppäryyden joka mahdollistaa lähes 500 APM (actions per minute). Keskiarvolta Starcraft huiput nimittäin naputtelevat 480 APM:llä pelejä.
APM lasketaan sen mukaan, kuinka monta kertaa klikkaat hiirellä ja naputat näppäimistöllä minuutissa asioita jotka vaikuttavat pelin kulkuun. Tähän siis lasketaan joukkojen liikuttamiset, rakennusten sekä joukkojen rakentamiset jne. Pelaajat siis nakuttavat keskimäärin kahdeksan (8) kertaa sekunnissa.
Starcraft on alkuun vaikea seurattavaksi varsinkin uusille silmille, mutta tarjoaa huikeaa esports viihdettä yleensä jokaisessa ottelussa. Kotimaista väriä Starcraftin saralla nähdään toki myös, sillä ENCE Esportsin riveissä pelaa Joona “Serral” Sotala. Kyseessä on maailman paras Korean ulkopuolelta tuleva pelaaja, joka tässä pelissä on todella kova titteli. Toki voitettuaan kaiken vuonna 2018 Blizzconin mukaanlukien, otti Serral yksinoikeudella paikan maailman parhaana pelaajana.