Counter Strike: Global offensive - CS:GO katsojaopas
Counter Strike: Global Offensive, eli tuttavallisemmin CS:GO on FPS (first person shooter) peli, jossa kaksi viiden henkilön joukkuetta pelaa vastakkain. Pelin perus periaate on yksinkertainen, toinen puoli pelaa terroristeina (T), ja toinen poliiseina (CT). Peli on kierrospohjainen, ja jokainen kierros kestää maksimissaan 2.5 minuuttia. Terroristien tehtävä on asettaa pommi, ja saada se räjähtämään, kun taas poliisien tehtävä on estää pommin asettaminen, ja mikäli terroristit saavat pommin maahan, niin purkaa se. Joukkue, joka voittaa ensin 16 kierrosta voittaa ottelun.
Pelin kulku
Kierros voi päättyä neljällä tavalla:
- Terroristit asettavat pommin, ja se räjähtää -> terroristit voittavat kierroksen.
- Poliisit purkavat asetetun pommin -> poliisit voittavat kierroksen.
- Kierroksen aika loppuu, molemmissa joukkueissa on pelaajia hengissä, mutta terroristit eivät saa asetettua pommia -> poliisit voittaa kierroksen.
- Jompi kumpi joukkue saa eliminoitua vastustajan pelaajat ennen pommin asettamista / kierrosajan loppumista -> Joukkue, jolla on pelaajia elossa voittaa kierroksen.
Joukkueet oppii tunnistamaan toisistaan hyvin nopeasti. Poliisit ovat täydessä tummansinisessä/harmaassa melakkavarustuksessa, kun taas terroristit vetelevät sortsit ja t-paita meiningillä. Kilpailullisessa tilassa on seitsemän karttaa, joista aina joukkueiden kapteenit äänestävät ennen ottelua mikä kartta, tai mitä karttoja pelataan. Riippuen siitä onko kyseessä vain yksittäinen ottelu, vai useamman kartan ottelusarja. Jokaisessa kartassa on kaksi pommipaikkaa (A & B), joten poliisit joutuvat aina jakamaan puolustuksensa eri puolille karttaa, ja terroristit usein tekevät iskun 3-5 pelaajalla yhdestä paikasta hyödyntäen miesylivoimaa. Puolustamiselle, sekä hyökkäämiselle on kuitenkin olemassa useita erilaisia taktiikoita, ja niihin pääsee sisään seuraamalla pelejä. Pelissä on savu-, valo-, palo-, sekä HE -kranaatteja, jotka ovat olennaisessa osassa. Oikeaan paikkaan oikealla hetkellä heitetty valokranaatti sokeuttaa vastustajat kahdeksi sekunniksi, ja sen aikana pystyy eliminoimaan pelaajat, jotka eivät näe eteensä. Savukranaateilla voi estää näköyhteyden ja sitä kautta verhon takan velmuilla ilman, että vastustaja tietää mitä tapahtuu.
CS:GO ekonomia ja sen merkitys
CS:GO eroaa suurimmasta osasta FPS peleistä sillä, että pelissä jokaisella pelaajalla on kassa, jonka mukaan jokaiselle kierrokselle ostetaan aseet, suojat, sekä kranaatit. Ottelussa on aina kaksi erää, jossa pelataan 15 kierrosta. Jokainen erä alkaa siten, että pelaajilla on vain 800 dollaria, tätä kutsutaan pistooli -kierrokseksi. Ensimmäisellä kierroksella voittaminen antaa suuren edun, sillä yleisesti ensimmäisen kierroksen voittanut joukkue voittaa myös kaksi seuraavaa kierrosta, sillä tapoista sekä voitetusta kierroksesta saa aina rahaa. Häviävä joukkue saa myös rahaa, mutta huomattavasti vähemmän, jolloin voittavalla joukkueella on aina etu aseiden sekä varusteiden kanssa. Pelaajien tulee siis seurata jatkuvasti omia rahoja, ja samalla tarkkailla vastustajan varusteita kierrosten kuluessa, jotta he pystyvät laskemaan etukäteen minkälaisella varustuksella vastustajan tulevat seuraavalla kierrokselle, sillä se vaikuttaa hyvin olennaisesti taktiikoihin. Joukkue, joka joutuu pelaamaan minimaalisella varustuksella pyrkii varsinkin terroristeina tekemään nopean hyökkäyksen yhdessä hyödyntäen esimerkiksi yhtä tai kahta valokranaattia saadakseen pommin asetettua, sillä siitäkin saa mukavasti rahaa pankkiin seuraavaa kierrosta varten. Mikäli yllätyshyökkäys onnistuu, ja terroristit saavat eliminoitua pommipaikalta kaksi vastustajaa, varastettua heidän aseensa ja pommin maahan, voi poliiseille olla todella vaikeaa saada vastahyökkäyksellä eliminoitua terroristit ja purettua pommi ajallaan. Jokainen kierros on erilainen, ja se onkin yksi suuri syy sille, miksi CS:GO on todella viihdyttävää katseltavaa.
Mistä seurata?
Mikä parasta, CS:GO:ta pääsee katsomaan kellonympäri mm. Twitch suoratoistopalvelun kautta eri striimaajien lähetysten kautta. Sen lisäksi monet suuremmat liigat, kuten ESL toistaa uusintoja vanhoista turnauksista, joten niitä katselemassa saa hyvän käsityksen pelistä, kun hetken aikaa ihmettelee. Selostus on usein englanniksi, joten termistö tuottaa varmasti aluksi vaikeuksia ymmärtämisen kanssa, joten alta löydät yleisimpiä termejä joita kuulet otteluiden lomassa auttamaan pelin ymmärtämisen kanssa:
- Flash: Valokranaatti
- Smoke: Savukranaatti
- A/B Bomb/site: A tai B pommipaikka
- Utilities: kranaatit
- Saving: Erää ei voi voittaa, joten pelaajat menevät piiloon säästääkseen aseet sekä varusteet, sillä kuoleminen johtaisi siihen, että seuraavalla kierroksella ei ole varusteita ja pelkkä pistooli.
- CT/T spawn: Kierroksen aloituspaikka.
Sen lisäksi selostettua CS:GO:ta katsoessa näet aina röntgenkatseen, eli näet aina missä kaikki pelaajat menevät seinien takana. Pelaajathan eivät tätä tietenkään näe, mutta se auttaa katsojia hahmottamaan missä pelaajat menevät. Aluksi pelien seuraaminen on varmasti sekavaa, ja hyvin outoa, mutta hetken, kun jaksaa seurata ja pääsee alkukankeudesta eroon, niin peli muuttuu todella viihdyttäväksi. Klikkaamalla tätä linkkiä, pääset katsomaan CS:GO suoratoistoja Twitch palvelusta.